mandag 11. juni 2012

Er jeg for nøye, eller....?

Det ble en del handling på Nordisk quiltetreff i Aalborg. Nå er stoffene vasket og klare til bruk. Før jeg vasker, trekker jeg alltid ut noen tråder slik at det ikke blir så mange løse tråder i maskinen, og slik at ikke alle stoffa kommer ut i ei stor, sammenknytta vase. Og det er når jeg skal trekke ut tråder, at jeg begynner å trekke meg opp....!
For stoffene er ikke trådrette! Stoff som er skåret, er ofte ganske skeive! Og når jeg retter dem opp så de blir trådrette, "mister" jeg ofte flere cm stoff!
Jeg liker at stoffene er rette når jeg skjærer stripesett.Er jeg for nøye som vil arbeide med trådrette stoff? Spiller det noen rolle?


En litt frustrert mandagshilsen fra syrommet! Ha ei fin uke, uansett!

7 kommentarer:

 1. Hei. Hvis du bløtlegger stoffene først, så blir det ikke så mange tråder og stoffene fliker seg ikke like mye. Jeg legger dem i en bøtte med lunkent vann og tar dem opp i samme farta, vrir dem lett og så i maskinen på 30 grader. Tror ikke det er lurt å skjære dem trådrett FØR du vasker dem. I mitt hode sier det seg at da rakner de mer. Du er ikke for nøye, man skal være det!!

  SvarSlett
 2. Jeg vasker alle stoffer i maskinen før bruk, på 40 grader finvask. Litt tråder blir det, men egentlig svært lite. Så i tørketrommelen på stryketørt, og så strykes de. Når jeg legger stoffene bort blir et. trådender klippet bort. Først når jeg skal bruke et stoff, renskjærer jeg kanten, så trådrett som mulig. Dette fungerer bra synes jeg.

  SvarSlett
 3. Nøye og nøye? Jeg lærte nå hvertfall at stoffet skal være trådrett når en syr klær. Det gjorde jeg mye før. Men når det gjelder patchwork lærte jeg at stoffene skal skjæres uten tanke på trådretning. Tenk deg en 30 cm som skal skjæres trådrett, da blir det ikke mye igjen av den biten gett. Og så går det jo fint alikevel, iallefall har ikke jeg opplevd noe skjevheter etter vask hverken på tepper eller duker etter vask.Ofte vasker jeg nye stoffer sammen med klær i vaskemaskina, og det går fint det.
  Kos deg videre med stoffene

  SvarSlett
 4. Man skal være nøyen der det er nødvendig. Jeg var opptatt av trådretningen før, for på husflidsskolen lærte jeg at det var nødvendig. Men etter en del erfaring med både lappesying og butikk, har jeg innsett at selve skjæringen er viktigere enn trådretningen. Lappestoffene er trykte og passer ikke til trådretningen. Vevde stoffer med striper f.eks., bør følge trådretningen.
  Men er stoffene trådrette før vasking, vil de frynse mer. Jeg har sluttet å forhåndsvaske også. Bare stimer med strykejernet;)

  SvarSlett
 5. Jeg har sluttet å vaske stoffene i maskin. Jeg legger de i en bøtte og tapper varmt vann over. Lar de ligge der en liten stund. Vri de opp og henger de til tørk. Slipper de mye farge skifter jeg vann noen ganger. Jeg legger i vann stoff i samme fargeskala samtidig. Har jeg det travelt, stryker jeg de tørr. Dette lærte jeg av Gerd på Syskrinet. Synes denne måten er enkel og grei. Har aldri hatt trøbbel med stoffene mine.
  Jeg bryr meg ikke om trådretningen på stoffene, det spiller ingen rolle når du skal skjære stoffene i små biter.

  Astrid

  SvarSlett
 6. Fint med litt diskusjon; vi gjør nok mye forskjellig .Jeg vasker aldri stoff i maskinen. Jeg skyller de i vasken på badet på ca 40grader, aldri med såpe. Tørker de nesten og stryker. Deretter bretter jeg stoffet på midten etter mønsteret. Så retter jeg opp når jeg starter å skjære,og ja, litt går jo til spille da. Tar alltid hensyn til trådretningen. Lykke til med det du velger å gjøre,Grete.

  SvarSlett
 7. Hej
  Jag vill också gärna ha tyget trådrakt, men har med tiden lärt mig att det inte spelar någon roll i lappteknik då bitarna är så små. Nu viker jag tyget och skär vinkelrätt mot vikningen.
  Förtvätta tygerna har jag helt slutat med. Tycker inte att det påverkar slutresultatet mer än att några tyger blir sladdrigare att jobba med efter tvätt.
  Är jag rädd att ett tyg ska färga mycket kan jag någon gång tvätta det innan jag syr i det.
  Annars tvättar jag min färdiga kvilt med "Colour Catcher" som finns att köpa där jag köper mitt tvättmedel (matbutiken) för att slippa få något färgat.
  Lycka till i fortsättningen!
  Kram Malin

  SvarSlett